torstai 18. huhtikuuta 2013

Lepopäiviä ja vapaapäiviä

Heippahei!

Olen tässä pohdiskellut liikunnattomien päivien eli toisin sanoen lepopäivien sopivaa määrää ja merkitystä.

Pidän normaalisti viikossa yhden tai ollessani erityisen kiireinen kaksi päivää, jolloin en harrasta aktiiviliikuntaa. Hassu juttu on se, että mun keho ei juurikaan tällä hetkellä tunnu vaativan lepoa - pidän lepopäivän / -päivät lähinnä siksi, että niin kuuluu tehdä ja se on joka suhteessa järkevää. Onhan selvää, että kehittyäkseen kroppa tarvitsee lepoa ja levon jälkeen jaksaa paremmin treenata. Ja vaikka en tuntisi fyysistä väsymystä, saattaa joskus olla vaikea saada treeniä tuntumaan tai se on jotenkin ponnetonta, mikä vamaan kielii siitä, että lepopäivä voisi olla paikallaan. Olen myös kuullut erinäisiltä tahoilta, etten osaa kuunnella kehoni viestejä, enkä voi sitä täysin kiistääkään. Yritän oppia kuuntelemaan.


Rahkaa syön tunnetusti kaikkina päivinä, liikuin tai en  - tuossa smoothieta ja viinirypäleitä sen seurana, omnomnom.

Jotenkin olen järkeillyt, että yksi lepopäivä riittää, koska töissä istun päivät pitkät ja mun liikuntasuoritukset ei ole kestoltaan mahdottomia, 45 min. - 1,5 h / päivä. Mun juoksulenkit on myös yleensä aika kevyitä, ainakin vauhdiltaan. Tulee myös usein turvonnut ja plösö olo, jos ei tee jotain. Ei mun elämä kuitenkaan suistu raiteiltaan, vaikka tulisi kaksi tai kolmekin lepopäivää viikossa. Enkä koskaan tee niin, että en pitäisi yhtäkään lepopäivää viikossa - paitsi jos olen lähdössä matkalle, saatan vetää pidemmän treeniputken sitä ennen.

Tällä viikolla lepopäivä ajoittui tiistaille - suunnittelematta. Olin parin tunnin yöunien takia aivan loppu töistä tullessani - ei käynyt mielessäkään, että lähtisin lenkille saati salille, vaan kävin kampaajalla ja menin päiväunille. :)

Keskiviikkona tulin töistä energiaa pursuten, mutta tein sen virheen, että jäin lojumaan hetkeksi sohvalle... ja toiseksi hetkeksi... ja kolmanneksi. Mieleen hiipi pieni ajatus, että olishan tässä muutakin tekemistä kyllä kuin reippailla, mutta sain kammettua itseni ylös sohvalta ja fillaroin salille. Tuo on just niin tyypillistä. Jos annan itselleni vähänkään liekaa, olen vaarassa jäädä sille tielle.

Tänään oli sitten vapaapäivä hieman eri mielessä eli ei ollut töitä. Oli tosi kiva päivä. Menin ensin kaverin kanssa lounaalle nykyiseen lounaspaikkasuosikkiini Armas pikaruokalaan Kluuviin. Tuo alla oleva juuresrisotto & leipä sen kanssa oli  aivan tajuttoman hyvää. Vitsit, olisin halunnut halata kokkia.


Slurps, juuresrisotto.

Siitä kipitin sitten elokuviin katsomaan viimeinkin Koskemattomat - se oli juuri niin hyvä kuin osasin odottaakin, hauska ja koskettava samaan aikaan. Hyvin harvoin katson mitään elokuvaa uudelleen, mutta tällä kertaa saatan tehdä poikkeuksen. Menkää ihmeessä katsomaan, ellette vielä ole!

Ainoa pieni miinus vapaapäivässä oli se, että sorruin leffassa irtokarkkeihin, vaikka piti ostaa pähkinöitä. En tiedä, mitä ajattelin. Muuten se ei olisi ollut niin katastrofaalista, mutta painelin suoraan elokuvista bodypumppiin. Irtokarkit turvottaa ikävästi, ja oli varsinkin alussa epämukava fiilis, mutta kyllä sitten parin ekan biisin jälkeen alkoi vatsan pömpötys vähentyä ja homma sujua. Aika hassua muutenkin mennä suoraan leffasta rentoutuneena bodypumppiin, mutta torstain pumppia en jätä väliin kuin erittäin painavasta syystä. En kuitenkaan voi suositella tuollaista komboa. :)

Millaista lepopäivien määrää muuten itse pidätte hyvänä? Kertooko keho, milloin se tarvii lepoa?

2 kommenttia:

  1. Tää sun blogi on tosi kiva,kirjoitat tosi hyvin!:)
    Minuakin voi käydä moikkaamassa osoitteessa: www.beautiful-are-you.blogspot.com ja liitythän lukiaksi jos tykkäsit :)

    VastaaPoista