sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Yövuoron eväät & väliliikunnat

Tervehdys kahden yövuoron keskeltä,

Olen huomannut, että terveellisen ja järkevän syömisen kannalta yövuorot ovat itselleni melkoinen haaste. Olen kaikista nälkäisin yö- ja aamuaikaan. Saatan herätä aamuyöllä syömään ja jatkaa unia. Aamuisin yleensä herään siihen, että vatsa kurnii. Lienee selvää, mitä tapahtuu, kun olen koko yön hereillä...

Ennen yövuoroa syön melko täyttävän aterian ja juon ison kupin kahvia. Perusevääni yöksi on seuraavat: minitomaatteja ja viinirypäleitä, banaani, pari siivua ruisleipää ja sokeriton energiajuoma. Lisäksi syön yövuorossa vielä siellä olevia hedelmiä ja yleensä vielä leivänsiivun tai pari ennen varsinaista aamupalaa. Ja tosiaan vielä juuri ennen kotiin lähtöä syön runsaahkon aamupalan töissä, yleensä jälleen kerran leipää meetvurstilla ja juustolla ryyditettynä ja/tai croissantteja. En käytä kotona leikkeleitä enkä juustoa, croissanteista nyt puhumattakaan, mutta yövuoron jälkeen elimistöni huutaa rasvaa. En tiedä, kehtaanko edes sanoa, mutta lisäksi saatan vielä syödä kotona ennen nukkumaanmenoa puuroa. Järkyttävää!


Normaalit yöeväät.

Olen koko yön siis yleensä tavattoman nälkäinen. Se varmaan johtuu paitsi aineenvaihdunnastani myös siitä, että tarvin yöllä energiaa pysyäkseni virkeänä. Tiedän myös ihmisiä, jotka eivät voi syödä juuri mitään yövuorossa, koska heidän elimistönsä menee sekaisin, sillä se ei ole tottunut sulattaman ruokaa yöllä. Uskoisin, että etenkin liiallinen rasvaisen tai sokerisen ravinnon syöminen yöllä voi aihettaa vatsakramppeja.

Käytännössä siis syön varmaan valtaosan päivän kaloreista yhden yön aikana, mutta miksi kiduttaisin itseäni työskentelemällä nälkäisenä? Hiilarihimoa voisin kyllä ehdottomasti karsia. Olen miettinyt, että pähkinät energiatiheydessään voisivat olla hyviä juuri yöaikaan. Juuri  napostelutyyppinen syöminen (viinirypäleet, minitomaatit) samalla kun kirjoittaa tuntuu pitävän virkeänä. Kaikki syöminen luonnollisesti tapahtuu tietokoneen edessä. En ehkä suostu luopumaan aamuisesta meetvurstista ja juustosta, vaikka eiväthän ne mitenkään rasvaprosentin alennustavoitteitani tue. Sitäpaitsi yövuoroja on suhteessa melko harvoin, joten mitään dramaattista tuhoa tällä ei saa aikaan.

Entäpäs sitten liikunnat? Yövuoron jälkeen nukun helposti pitkälle iltapäivään, jopa neljään. Yövuoron jälkeen on vähän sumuinen olo, vaikkakin olen hyvä toipumaan niistä. Kun herään, juon vain kahvin ja lähden välittömästi lenkille tai ryhmäliikuntaan. Aina. On ihan eri olo mennä seuraavaan yövuoroon tai jatkaa iltaa, kun on virkistynyt ja reipas olo. Etenkin raikas ulkoilma tuulettaa aivot mukavasti, suosittelen.

2 kommenttia:

  1. Moi, Anne, kiva blogi sulla. Käsittääkseni tällainen johtuu ihan vain univajeesta. Jos ei nuku kunnolla, ihminen lihoo, koska väsyneenä tekee mieli enemmän ruokaa ja nimenomaan hiilareita. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Juuri niin. Moni painonsa kanssa kamppaileva ei ymmärrä nukkua riittävästi.

    VastaaPoista