sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Arjen valintoja - portaat vai hissi

Tänään ajattelin pohdiskella hyötyliikuntaa. Tämä aihe pälkähti päähäni, kun kipusin ties kuinka monetta kertaa saman päivän aikana ylös portaita kotiin. Meillä on nimittäin menossa hissiremontti, ollut jo aika pitkään. Ihan kivaa ekstaliikuntaa saa kyllä päivään, kun kapuaa jatkuvasti ylös ja alas. Yritän joskus jopa ihan painaa kantapäätä maahan, että saisin kivutessani tuntumaa takapuoleen. :) Kaikkea sitä ihminen on valmis tekemään päästäkseen lättäahterista eroon. No joo, se siitä.

Hyötyliikunta on hyvä kaveri painonhallinnassa, vaikkei sillä lihaksia kasvatetakaan. Omalla kohdallani hyötyliikunta näkyy eniten pyöräilyssä - pyöräilen lähes ympäri vuoden uskollisen tsygäni eli Vipiksen kanssa kaikkialle - töihin, salille, jopa baariin. Työpaikka sijaitsee reilun kilometrin päässä, joten sillä ei juuri merkitystä ole, mutta salille matkaa on monta kilometriä ja usein käyn kaupungilla tai kaverilla saman päivän aikana, niin 20 km pyörän selässä tulee aika helposti päivässä täyteen. Sade tai muut sääasiat eivät vaikuta valintoihini, ellei vettä tule ihan kaatamalla.


Minä ja Vipis, erottamaton parivaljakko.

Tämä esimerkki menee vähän ohi aiheesta, koska juokseminen ei ole hyötyliikuntaa, mutta toimikoon esimerkkinä siitä, miten arjen ja liikunnan voi yhdistää: aikanaan kun pudotin kymmenen kiloa, hyödynsin kaikki mahdollisuudet liikkua: kävelin kilometrikaupalla yliopistolle ja takaisin joka päivä, juoksin kavereille kylään, hölkkäilin pitkänkin matkan jumppaan. Se meni ehkä jo vähän överiksi, vaikka olikin tehokasta. Hirveää show'ta pakata koko ajan vaihtovaatteita reppuun yms.

Minusta kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset tilaisuudet hyötyliikuntaan. Kesällä huomasin, että marjastaminen on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Siivoamisenkin jälkeen olen monesti ihan hikimärkä ja lihakset kipeänä, koska puunaan helposti neljä tai viisi tuntia. Ja miksi mennä bussilla tai ratikalla, kun pyöräillessä pääsee usein nopeammin perille ja voi paremmin säädellä omia aikatauluja. Monesti kyse on aivan pienistä päivittäisistä valinnoista - portaat vai hissi, pyörä vai auto. Hyvin yksinkertaista. Varsinkin sellaisina aikoina, kun aktiiviliikunta on jäänyt vähäiseksi, kannattaa tilannetta paikata hyötyliikunnalla.

Parasta hyötyliikuntaa on tietysti yleinen haahuilu siellä täällä kaupungilla tai luonnossa. Mutta siihen kannattaa valita kunnolliset kengät. Viime viikonloppuna kävelin kilometrikaupalla Suomenlinnassa flip-flopeissa. En tiedä, mitä ajattelin - kantapäät oli ihan hellänä, hädin tuskin selvisin kotiin. Seuraavalla kerralla converset jalkaan.


Suomenlinnassa.Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille - onneksi on vielä mahtavia ulkoilusäitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti