keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Uudet menopelit lenkkipolulle

Moikka!

Nyt on vierähtänyt turhan kauan edellisestä kirjoituksesta. Mulla on jokin blokki sen lupaamani vatsalihasjutun kanssa, en vaan saa ajatuksia kirjattua järkevään muotoon. Annan sen hautua viikonloppuun ja kirjoitan nyt uusista juoksukengistäni. Ostin ne tänään. Jes! Jännä juttu muuten, että heti kun ostaa uudet kengät, edelliset tuntuu vanhanaikaisilta ja kulahtaneilta.

Juoksukenkien löytäminen on mulle melkoisen tuskan takana, koska jalka on kokoa 34-35 ja lenkkareissa koot lähtee usein 36:sta ja nekin on usein loppu. Olen hyväksynyt sen tosiasian, että joudun pääsääntöisesti juoksemaan vähän reilunkokoisilla kengillä. Onneksi juoksukenkiin on hyvä jäädä sentin verran tilaa kärkeen varpaiden eteen, muuten olisin pulassa. Toki netistä voisi helpommin löytää paremmankokoisia, mutta koska mallit koko ajan päivittyy, tykkään vertailla omin tuntemuksin liikkeessä ja kysellä myyjältä tietoja.

Olen yleensä juossut Niken kahdella eri mallilla: Air Pegasuksella ja Vomerolla, mutta nyt ostin Asicsit, Gel Pulse 4. Ne tuntui sopivilta omaan jalkaan, oli kokoa 35,5 ja lestit riittävän kapeat. Ominaisuuksiltaan ne on kuulemma pitkälti samantyyppiset kuin Air Pegasukset.

Tässä uudet:Ja tässä vanhat:
Juoksukenkiä suositellaan ymmärtääkseni vaihdettavaksi noin tuhannen kilometrin välein tai useamminkin, mutta kannattaa luottaa myös omiin tuntemuksiin. Itse vaihdan noin vuoden välein, vaikka juoksen samoilla kengillä läpi vuoden monta kertaa viikossa ja usein asfaltilla. Tosin olen pienikokoinen enkä siksi kuluta kenkää niin paljon. Voisi silti ehkä useamminkin vaihtaa ja ostaa paritkin lenkkariparit vaihtelun saamiseksi jaloille. Yleensä vaihdan kengät sitten, kun huomaan, että vaimennukset alkaa olla kuluneet ja polvissa yms. alkaa hiukka tuntua. Nyt kävi parilla viime lenkillä juuri niin ja menin heti kaupoille.

Suosittelen panostamaan omiin jalkoihin ja tarpeisiin sopiviin hyviin tossuihin, mutta ei tavallinen peruskuntoilija toki mitään kalleinta hifistelyä tarvitse. Ei ole mitään järkeä juosta itselle epäsopivilla tai huonolaatuisilla kengillä. Juokseminen on niin halpa harrastus, että tärkeimpiä välineitä eli kenkiä kannattaa miettiä, ettei tarvitse vuosien päästä valitella hajalla olevia niveliä. Esimerkiksi todella hyvää iskunvaimennusta pidän tosi tärkeänä ihan jo senkin takia, että joudun tosiaan usein juoksemaan asfaltilla. (Mun uudet kengät oli muuten alun perin 140 euroa, mutta alennusten jälkeen maksoin niistä 80 euroa, jos jotakuta kiinnostaa.)

Tänään liikkeessä myös testattiin, tarvitsenko erityistukea esimerkiksi pronaation takia. Vuosikausia tullut juostua ja nyt vasta selvitin asian laitteessa. Hävettää! Olen aina juossut neutraaleilla kengillä ja ne on tuntunut hyviltä, niin olen järkeillyt, etten tarvitse erityistukea. Usein olen myös vienyt vanhat juoksukengät myyjälle näytettäväksi, koska niistäkin voi päätellä, onko jotain erityisiä kulumia. Ei ole ollut. Testi osoittikin, että neutraalit kengät on oikeat.

Jee, en malta odottaa, että pääsen lenkkipolulle laittamaan uudet menopelit testiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti