sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Syötkö liikaa lounaalla?

Sunnuntai-iltaa!

Ylellä oli muutama viikko sitten hyvä juttu siitä, millaisia määriä ihmiset syövät työpaikkaruokaloissa  konttorirotatkin saattavat kiskoa kilon edestä ruokaa lounaalla! Sehän on yksiselitteisesti järjetöntä.

En selviä itsekään tästä puhtain paperein. Aivan liian usein tulee ahmittua töissä tarpeettoman suuria annoksia (en tosin usko, että sentään kiloa työnnän kurkusta alas). Kuten kaikki tietävät, seurauksena liiallisesta syömisestä on pöhöttynyt, turpea ja väsähtänyt olo. Pidemmällä aikavälillä seuraukset näkyvät vyötäröllä.

Ei ole mitään järkeä ahmia lounaalla valtava annos ja kuvitella jaksavansa sillä koko päivän. Jos syö kerran päivässä ison annoksen ja yrittää sinnitellä sillä pitkälle iltaan, käy niin, että illalla sortuu ahmimaan tai paikkaamaan tilannetta epäterveellisellä pikaruualla & herkuilla. Viisainta on syödä säännöllisesti ja kohtuullisia annoskokoja, ettei verensokeri heittele ja energiaa riittää koko päivän. Itse syön parin tunnin välein. Monen ongelma on varmaan myös se, että aamupala jää välistä on aivan selvää, että jos näin tekee, keho reagoi ja lounasaikaan on jo kammottava nälkä.

Tässä kuva taannoiselta lounaaltani töistä - tästä ei tullut ähkyä.

Mutta mikä ajaa syömään töissä liikaa? Omalla kohdallani on monia syitä. En usko, että aika, jolloin lounastan töissä, on ruokarytmiini luonnollinen varsinkaan aamuvuoroissa. Aamupainotteinen aineenvaihduntani laukkaa kiivaana ja huutaa lämmintä ruokaa jo ennen kuin lounasravintolat ovat ehtineet pistää kattilat tulille. Näin on siitäkin huolimatta, että syön erittäin runsaan aamupalan ja ennen lounasta vielä hedelmän ja kirsikkatomaatteja, joskus myös rahkaa. Toki myös kova kulutus vaikuttaa siihen, että suolissa kurnii lounasaikaan.

Merkittävä syy on myös puhdas ahneus, itsehillinnän puute ja suunnaton rakkaus ruokaa kohtaan. Yksin elävänä ja kiireisenä ei tule useinkaan taiottua ihmeellisiä lounaita, vaan jotain yksinkertaista ja nopeaa perusruokaa. Työpaikkaruokaloissa sitten notkuvat pöydät vetävät puoleensa niin, että itsekontrolli katoaa.

Kotona lounassyömisessäni ei ole ongelmaa. Annoksen koostamisessa käytän seuraavaa perussääntöä: pieni määrä pastaa / riisiä (esim. desi keittämätöntä pastaa), 100 grammaa lihaa, kalaa tai kasvispääraaka-ainetta ja loput salaattia. Yksinkertaista ja toimivaa: nälkä ei enää vaivaa ja olo on kevyt. Tässä tämänpäiväinen huikaiseva gourmetlounas:


Usein ajatellaan, että pelkästään sokerin ja rasvan mättäminen on syynä liikakiloihin, mutta kyllä suuri vaikutus on myös sillä, jos syö epäsäännöllisesti ja valtavia annoksia. Mitään ruokaa ei voi syödä tavattomia määriä, ja epäsäännöllisyys johtaa helposti kontrolloimattomaan syömiseen.

2 kommenttia:

  1. Ruoka-annoksesi ovat kuin suoraan ravitsemusterapeuttien opetuksista. Vesi voisi olla maitoakin, mutta ihan ok noinkin. Jatka valitsemallasi tiellä. Nikke

    VastaaPoista