sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Uusi ruokavalio: Vähemmän hiilareita, enemmän proteiineja

Helou!

Lupasin viimeksi kertoa teille muokatusta ruokavaliostani, jonka avulla olen saanut pois muutaman itseäni häiritsevän kilon tässä noin kuukauden sisällä (tarkalleen ottaen kolmisen kiloa, mikä on itse asiassa tällaiselle pienikokoiselle ihmiselle suht paljon tuossa ajassa). Mahdun taas vanhoihin housuihin, mikä on ihan käytännöllistäkin. 

Suurin muutos on se, että hiilareita on karsittu ja proteiineja lisätty. Liikkuva ihminen tarvitsee hiilareita, mutta joku kohtuus on hyvä olla, jos tavoite on keventää oloa.

Mun suurinta herkkuahan on leipä ja kaurapuuro. Oikeastaan yhdessä vaiheessa olisin voinut elää niillä. Jossain vaiheessa puuroaddiktioni meni niin överiksi, että söin tätä herkkua kolmesti päivässä: aamupalaksi, välipalaksi ja iltapalaksi. Aivan totta. :D Leipääkin meni helposti useita viipaleita päivässä, jopa tyyliin 56, mutta ei se juuri täyttänyt vaan pian oli taas nälkä. Ei ihme, että olo oli hieman turvonnut ja painokin pääsi vähän nousemaan. Nyt en syö leipää enää käytännössä ollenkaan paitsi satunnaisesti, jos on vaikka vapaapäivänä lounaalla kaupungilla ja ravintolassa on ihanaa itsetehtyä leipää. Puuroa menee yksi annos päivässä. Sinne raaejuustoa ja marjoja, nam, erinomainen aamu- tai iltapala.

Myös hedelmiä olen vähentänyt sillä tavalla, että korvaan niitä marjoilla. Marjoja on pakastin täynnä ja syön niitä muutenkin paljon, mutta nyt vielä enemmän. Esim. jos ennen laitoin rahkaan banaania, niin nykyään mieluummin marjoja.

Mitä sitten on tullut paikkaamaan hiilareiden vähentämisen jättämää aukkoa? No, kuten ennenkin niin syön paljon kananmunia, rahkaa ja raejuustoa. Nämä ovat ihan perusjuttuja ruokavaliossani olleet aina ja niistä saa proteiineja. Kasviksia tietty myös paljon, esim. ruokaisa salaatti kuuluu yleensä jokaiseen päivään.

Rahkaa ja mansikoita, toimii aina.
Ehkä suurin muutos on siinä, että teen kerran viikossa koko viikoksi välipaloja, etten sorru leivän ja puuron mussuttamiseen. Vaihtoehtoja on monia. Saatan paistaa uunissa esimerkiksi porkkanaa + bataattia ja keittää papuja ja sitten paistaa esimerkiksi naudanfileen siihen. Taikka paistaa esimerkiksi munakoisoa, lehtikaalta ja kesäkurpitsaa ja siihen joku lihajuttu kylkeen (lihat tietenkin ilman valmiita marinadeja tms.). Esimerkiksi vihreissä pavuissa ja lehtikaalissa on ymmärtääkseni hyvin protskuja ja lihassa tietenkin. Nämä sitten vain rasioihin ja pakastimeen, niin on kätevää napata välipalaksi tai iltapalaksi. Tähän ruokahärdelliin menee silloin yhtenä päivänä paljon aikaa ja näen jo melkein unia kasvisten ja vihannesten pilkkomisesta, mutta on se vaivan arvoista.Bataattia, porsaanfileetä ja salaattia.


Ehkä ainoa mikä tökkii nyt on tuo lisääntynyt lihan määrä, etenkin eettiseltä kannalta ja sitä on vain lisännyt tämän viikon teurastamokohu. Järkyttävää ja vastenmielistä. Täytyy alkaa tutustua paremmin kasvikunnan proteiinilähteisiin, että voisi ainakin vähentää lihansyöntiä. Ennen sitä meni varsin vähän, mutta nyt tämän uuden ruokavalion myötä tosiaan on valitettavasti lisääntynyt (anteeksi Marko jos luet tätä ;))

No, joka tapauksessa tämä systeemi on toiminut itselleni ja tulosta on alkanut syntyä aika tehokkaastikin ja myös energiatasot ovat pysyneet korkealla + treenit maistuneet.
Selvyyden vuoksi vielä mainittakoon, että hiilareita ei ole poistettu vaan vähennetty. Esimerkiksi tuon puuron lisäksi lounaalla on aina jokin hiilarilähde kuten riisi tai bataatti ja välipalana hedelmä.

Mutta ei tämä ruokavalio tietenkään mikään universaali totuus ole. Ruokavalio täytyy suhteuttaa siihen, mikä itselle toimii, mitkä on tavoitteet, paljonko liikkuu jne. Esimerkiksi eräs tuntemani herrasmies käy paljon salilla ja syö paljon protskuja ja aika vähän hiilareita, kun taas itse salin lisäksi juoksua harrastavana tarvitsen reippaammin hiilareita.Porkkanat ja bataatit menosssa uuniin.
Nälässä ei ole tarvinnut olla yhtään, mutta tietenkään mitään ei voi syödä mielin määrin, jos on tarkoitus keventää. Syön kuitenkin varmasti edelleenkin enemmän kuin työpaikan mieskollegat. Yllättävän helppoa on ollut kaiken kaikkiaan kyllä päästä eroon hiilariaddiktiosta, korkeintaan joskus tekisi mieli ottaa se toinenkin puuroannos. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti